Saturday, September 24, 2016

Saat Bersalin Untuk Ibu Yag GDM (Kencing Manis)

Salam HoMH,

Rupanya entry nie dah lama ada dlm draft my post..huhuhu...almost one year pending rupanya..so arini kita siapkan entry yg pending ni eyh...slmt membaca semua...👇👇👇👇👇👇

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹


Dah 3 buLan tak buat sebarang entry kan...ALHAMDULILLAH, aku dah selamat melahirkan seorang putri pda 12 Ogos 2015 aritu..emm..faham2 lah, bila dah bergelar ibu, masa untuk bersuka suki haruslah dibataskan...keutamaan adalah pada baby yang kecik comei nie....hihihi..

Neway, harini aku belum lagi nak bercerita tentag my lovely princess, tapi nak bercerita tentang saat bersalin untuk bakal2 ibu2 yang ada GDM seperti aku ni...hik3...at least boleh aku abadikan kisah bersalin puteri pertama ku dalam HoMH nie..:)...

Secara normalya, ibu yang tidak menghidap GDM, apabila kandungan telah mencapai usia 40 minggu dan masih belum melahirkan lagi, doktor akan memberi tempoh masa extra selama 10 hari untuk bersalin normal, jika tidak perlu masuk wad..

Walaubagaimanapun ,untuk pengetahuan semua, bakal ibu yang ada GDM on diet, MESTI bersalin selewat2 nya apabila kandungan telah mencecah 40 minggu..kalau kurang daripada 40 minggu pun x mengapa..TIDAK boleh lebih daripada 40 minggu (ini adalah apa yang dikatakan oleh doktor klinik kesihatan aku ye..:)).. Manakala....Kepada bakal ibu yang menghidap GDM on insulin pula, selewat2 nya deliver pada minggu 38, TIDAK boleh lebih dari itu..

So, aku adalah GDM on diet, jadi paling lewat aku boleh bersalin adalah minggu 40..Bila kadungan aku mencapai usia 36 minggu, aku dah mula jadikan ia tempoh berjaga2, ialah, kita tak pasti bila baby nak keluarkan..waktu tu, semua tips2 bersalin yang aku buat research dkt pakcik google semua dah mula aku amalkan especially berjalan banyak2..hehehe..setiap petang aku mesti akan buat latihan berjalan dkt padang atau dkt blkg rumah.kadang2 dalam rumah pun berjalan2 jgk, ulang alik dapur ruangtamu dapur ruangtamu..hahahha

Tunggu punya tunggu punya tunggu tibalah usia kandungan 39 minggu 5 hari..sebarang tanda2 bersalin masih belum ada..keesokan harinya aku kena pergi mendaftarkn diri dkt wad(serah diri).. debaran nya,takuttt wooo....

Dipendekkn crita ye,kalau ikutkn doktor, Kalau aku masih x rasa sebrang contraction juga esok dan tiada bukaan, diorang akan induce (masuk ubat dari bawah)..

So,petang tu,doktor panggil utk cek bukaan...punyalah aku terkejutt,rupanya aku dah ada bukaan 3cm...Masyallah..tak da rase ape,xde sakit perut atau contraction,tp dah ada bukaan...emm...tp still kena tunggu bukaan 4cm baru ley masuk labour room kan..jd doc bg peluang lg sehingga esok,kalau tak kena induce...

Keesokan harinya, jam 4 pagi lagi misi dah kejut aku utk check heart beat baby n cek bukaan sekali lagi...emm..dlm sejam lebih jgk la..jam 6 br selesai, dan nurse bgtau,ready2 kul 9 nk kena p labour room dah...aku di arahkan utk mandi,bersih2 bdn n siap2 kalau ad brng nk d bawa ke labour room...dalam ketika itu,aku masih belum ada sbrng contraction...pagi itu aku cuma menjamah 4 biji kurma smntra menunggu sarapan jam 8 pagi..aku x boleh mkn banyak2, sbb jam 7.30 perlu cek darah utk bsp pl..

Tunggu punya tunggu, sarapan aku masih belum sampai..jam sudah jam 9...sudah tiba masa ke labour room...dengan penuh debaran dan doa aku melangkah ke labour room..setiap langkah aku tidak putus2 berdoa..

Tiba di labour room, nurse menjlnkn setiap persiapan yg sepatutnya.. alhamdulillah pagi itu bukaan aku sudah 4cm, jd aku x perlu di induce,hanya masuk air shj..maka, air ketuban pun dipecahkan doktor..sakitnya,alhamdulillah,nikmat Allah...tp waktu tu aku lapar sbb sarapan 4 biji iurma je kan...perut memulas2..aku pikir,cmna nak ada tenaga nak teran ,aku mkn sikit je...time tu aku tnya nurse dlm labour room, boley tak aku mkn sikit,lapar...dan nurse jwb'kenapa td x makan,skrg dlm labour room mn boley mkn dah'.. Allahuakbar....dlm hati ku,"cukupkah tenaga ku utk meneran nanti Ya Allah...aku berserah kepadamu,hhanya Kau yang boleh membantu ku.."..........

Detik melahirkan bermula.......


9.00 am-pecah ketuban + masuk air
9.05 am- incik asben masuk labour room
9.10am - tiada sbrng contraction, nurse lajukan kadar kemasukan air(buka separuh)
9.20 am-masih tiada apa yg berlaku , nurse menambah kadar kelajuan (buka penuh).Pelan2 baru terasa seperti ada yg menarik2....Allahuakbar..itu adalah contraction rupanya..makin kuat makin kuat macam nak berak macam tak..macam perut mulas,macam tak..memang aku tak tahan dgn sakitnya...Allahuakbar...
11.00 am-bukaan telah sampai 9cm...nurse cakap dah boleh teran....aku cuba teran buat kali pertama,tp x berjaya..nafas pendekk...cara teran salah sbb nafas sangkut dekat muka..huhuhu....terus menerus meneran rehat,teran rehat sehinggalah jam 1.20 pm..
1.20 pm- Dengan izin Allah, anugerah Mu telah selamat dilahirkan dengan hanya berbekalkan sarapan 4 biji kurma dan doa pada mu Ya Rabb...syukur Alhamdulillah atas segalanya Ya Allah....

Sweet memori dalam melahirkan anak solehah ummi Adilah Shafiyyah...amin2...

Nanti ada masa sambung crita lagi....ngeeee🌹🌹🌹

No comments:

Post a Comment

meh la komen2 dulu ye..:)